Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Σαμαρικοί και Καραμανλικοί, δύο εμφανή άκρα της Ν.Δ.


Σαμαρικοί και Καραμανλικοί, δύο εμφανή άκρα της Ν.Δ. Η εμμονή του μεγάρου Μαξίμου στη θεωρία των δύο άκρων, την ώρα που η ηγεσία της Χρυσής Αυγής κ ατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αναδεικνύει το βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τους καραμανλικούς με το σαμαρικό πυρήνα της ηγεσίας.
Η πλειοψηφία των καραμανλικών έχει κρατήσει, είτε διά της σιωπής είτε διά δηλώσεων, αποστάσεις από αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Οι ενστάσεις του καραμανλικού στρατοπέδου κορυφώθηκαν όταν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού (όπως οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης), όχι μόνο επέμεναν στη θεωρία των δύο άκρων, αλλά άφηναν και υπονοούμενα ως προς τη συνταγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και την πάταξη της «βίας της Αριστεράς».
Τελευταίο «μήνυμα» των καραμανλικών προς το Μαξίμου ήταν χθες οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου στο Real FM. Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απίθανες και ανεύθυνες» τις θεωρίες περί δύο άκρων και «αδιανόητο» να απειλείται η αξιωματική αντιπολίτευση ως «άκρο», καθώς με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται ο θεσμικός ρόλος της και η δημοκρατική αρχή της λαϊκής ετυμηγορίας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αυτές τις «κρίσιμες ώρες» η συζήτηση αυτή ρίχνει «νερό στο μύλο της Χ.Α.», που είναι ο πραγματικός εχθρός της δημοκρατίας.
Δημόσιες βολές κατά της θεωρίας των δύο άκρων έχει «ρίξει» πολλές φορές και ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος είχε επιτεθεί κατά του κ. Λαζαρίδη για τις δηλώσεις του την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο συνταγματικό τόξο. Με τη στρατηγική των δύο άκρων έχουν διαφωνήσει, όμως, πολλά ακόμη κορυφαία στελέχη και όχι μόνο καραμανλικής προελεύσεως, όπως οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ντόρα Μπακογιάννη.
Εκνευρισμός
Η στάση αυτή της καραμανλικής πτέρυγας, αλλά και συνολικά των κεντρώων και φιλελεύθερων στελεχών της Ν.Δ., ειδικά μετά το δημοσίευμα της «Αυγής», προκάλεσε εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ορισμένοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μάλιστα, εκτός από τη θεωρία των δύο άκρων, υιοθετούν και θεωρίες συνωμοσίας.
«Το ότι υπάρχει διαφωνία με τη θεωρία των δύο άκρων δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο. Είναι θέμα ιδεολογικό και λογικό», τόνιζε στην «Ε» κορυφαίο καραμανλικό στέλεχος.
Πολλοί καραμανλικοί -που αρέσκονται να χαρακτηρίζουν εαυτούς «θεσμικούς»- θεωρούν πράγματι την πολιτική αυτή επικίνδυνη, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τη Δημοκρατία γενικώς. Και αυτό, διότι πιστεύουν ότι απομακρύνει τη Ν.Δ. από το Κέντρο, ενδυναμώνει τελικά την Ακροδεξιά και δημιουργεί κλίμα εμφυλιοπολεμικής σύγκρουσης.
Δεν ήταν λίγα, μάλιστα, τα στελέχη που εξοργίστηκαν με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του μεγάρου Μαξίμου στην υπόθεση της σύλληψης της ηγεσίας της Χ.Α. Πάντως, οι καραμανλικοί απέφυγαν να υιοθετήσουν την ερώτηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου για την ΕΥΠ (ο ίδιος επανέλαβε χθες ότι πρέπει να γίνει ΕΔΕ). Απέφυγαν, όμως, και να διαρρήξουν τα ιμάτιά τους υπέρ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών κομμάτων.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αντίθετα, επικρατεί η γραμμή Λαζαρίδη, πως η Ν.Δ. αποκομίζει πολιτικά οφέλη από τη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η βαθύτατη πεποίθηση πως η θεωρία των δύο άκρων επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα και η καχυποψία απέναντι στους καραμανλικούς.
Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός με τη θεωρία του μεσαίου χώρου, δεν επικροτεί ποτέ στους συνομιλητές του τη λογική των δύο άκρων. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι παροτρύνει τις σχετικές δηλώσεις των καραμανλικών στελεχών. Η απόφασή του να μην αναμειγνύεται καθόλου σε πολιτικά και εσωκομματικά θέματα είναι δεδομένη, όπως και ότι δεν θα αμφισβητούσε ποτέ τον κ. Σαμαρά.

Σήμερα, πάντως, σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., όχι όμως και να μιλήσει. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του κ. Σαμαρά και στο εάν θα επαναλάβει τη θεωρία των δύο άκρων, ενώ την Τρίτη θα παραστεί στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» και του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στις Βρυξέλλες, για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: