Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ὅπερ ἒδει δεῖξαι


Image
γράφει ο Γιάννης Σιδέρης

Όλα μοιάζουν να αποσαφηνίζονται με την πάροδο μόλις λίγων ημερών και να ταξινομούνται στην πολιτική ατζέντα. 

Η σύλληψη ηγετικών στελεχών της ΧΑ καθώς και η αναφορά του Α. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον περί του «άλλου πόλου», αποδεικνύεται ότι μόνο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα δεν ήταν. 

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε αναφέρει την ενδεχόμενη (μέχρι εκείνη την στιγμή) σχέση τους. 

Συγκεκριμένα γράφτηκε ότι η ΧΑ λειτουργεί σαν πολιορκητικός κριός για την περαιτέρω συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα μας. 

Δεν πέρασαν δυο μέρες και μια έκθεση της JP Morgan ελληνικού ενδιαφέροντος είδε το φως της δημοσιότητας. 

Υπενθυμίζουμε πως ο Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, την Δευτέρα 30-9-2013 συμμετείχε σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με κορυφαία στελέχη της JP Morgan μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της Jamie Dimon.

Όμως τι αναφέρεται σε αυτήν την έκθεση; Η ανάγνωση  αποσπασμάτων από το Σώμα της Έκθεσης προκαλεί τρόμο:
 

«Τα Συντάγματα των χωρών αυτών αποκρυσταλλώνουν την υπεροχή των σοσιαλιστικών και κεντροαριστερών κομμάτων, μετά την ήττα του φασισμού. Για να έχει μέλλον η μακροπρόθεσμη επιβίωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» των χωρών αυτών πρέπει να αμβλυνθούν. Όταν οι Γερμανοί πολιτικοί μιλάν για διαρκή διαδικασία προσαρμογής, προφανώς έχουν στο νού τους συνδυασμό οικονομικών και πολιτικών αλλαγών».

Τα πολιτικά συστήματα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν τα εξής  χαρακτηριστικά:
 

Αδύναμη εκτελεστική εξουσία, ισχυρές περιφερειακές δομές, συνταγματική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, συστήματα συναινετικών διαδικασιών που ευνοούν τις πελατειακές σχέσεις , δικαίωμα πολιτικής διαμαρτυρίας κατά «προωθούμενων» αλλαγών στο status quo.

Αλήθεια, ποιος μπορούσε να φανταστεί πριν μερικά χρόνια ότι αυτά τα χρηματοπιστωτικά «κοράκια» που προσδιορίζονται ως «αγορές», με απύθμενο θράσος, θα προωθούσαν παρεμβάσεις, έτσι ωμά και κυνικά, σε συντάγματα εθνικών κρατών; 


Ποιος μπορούσε να φανταστεί, ότι πολιτικοί, ψηφισμένοι από τον λαό, θα εφάρμοζαν τις εντολές τους απαρέγκλιτα και με τέτοια ακρίβεια; 

Ποιος μπορούσε να διανοηθεί ότι το διεθνές κεφάλαιο, στην χειρότερη μορφή της ιστορίας του, θα έβρισκε συμπαραστάτες διεκπεραιωτές τους πολίτες που, υποτίθεται, έχουν καθήκον να προασπίζουν τα συμφέροντα του λαού τους;

Το σκηνικό είναι ξεκάθαρο, μα καλά στημένο, τουλάχιστον εδώ στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «πατάξει» τον φασισμό. Τα ΜΜΕ καθημερινά, προβάλλουν τις αποκαλύψεις της ανακριτικής έρευνας για την ΧΑ, βομβαρδίζοντας τους εμβρόντητους τηλεθεατές με το κυρίαρχο ερώτημα. 


Κοινοβουλευτισμός ή φασισμός; Δημοκρατία ή τανκς; 

Σε λίγο, να είστε σίγουροι, θα πρέπει να θεσμοθετήσουν, ψηφίζοντας νόμους για τον περιορισμό φαινομένων όπως η ΧΑ. 

Λίγο αργότερα θα θελήσουν να τους κατοχυρώσουν και συνταγματικά, αναθεωρώντας το Σύνταγμα, φυσικά με το ίδιο πρόσχημα.       

Τους πρόλαβε όμως η δημοσιοποίηση της έκθεσης. Τώρα ο λαός γνωρίζει ότι ο πραγματικός στόχος τους, δεν είναι άλλος, από αυτόν τον ίδιο. 

Καμιά τηλεπερσόνα δεν είναι ικανή να τον πείσει πως η κυβέρνηση κόπτεται για την δημοκρατία, όσο κι αν ωρύεται στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Κανένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορεί πια, με αυτό το μειλίχιο ύφος, να διατείνεται πως πρέπει να προστατέψουμε τη δημοκρατία. 

Όλα πια φωτίστηκαν, όσο κι αν οι ίδιοι προσπαθούν να τα κρατήσουν στην σκιά. Ο λαός πια γνωρίζει. Και θα αντισταθεί.

 Αν πιστεύουν πως με τηλεοπτικά show και λογιστικά τερτίπια μπορούν πια να τον χειραγωγήσουν, είναι βαθιά νυχτωμένοι. 

Η ώρα της τιμωρίας τους, πλησιάζει. Και να είναι σίγουροι πως ο λαός θα είναι αμείλικτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: