Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Πρόσκληση Ε.Πα.Μ. Κορωπίου - Εκδήλωση 9 Οκτωβρίου 2013

Το Ε.Πα.Μ. Κορωπίου μας προσκαλεί στις 9 Οκτώβρη 2013 στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί στην προβολή του ντοκυμαντέρ "Το Χρονικό της λεηλασίας".

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου στις 9 Οκτώβρη 1944 από τους Γερμανούς Ναζί.

Στο Συνοδευτικό κείμενο της πρόσκλησης αναφέρεται:

"Πριν από 69 χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης µας, έζησαν την κτηνωδία των Γερµανών. Ναζί που τους έκαψαν, λεηλάτησαν και δολοφόνησαν µε απάνθρωπο τρόπο.

Υπάρχουν ακόµα και σήµερα ανάµεσα µας, γονείς και παπούδες στη ζωή που µαρτυρούντα γεγονότα.

Στο πέρασµά τους οι Γερµανοί φασίστες άφησαν πίσω τους 47 ...
ανθρώπους (µόνο στο Κορωπί) δολοφονη­µένους στις περισσότερες περιπτώσεις µε ιδιαίτερα απεχθή τρόπο. Εκείνα που είδαν µε τα µάτια τους αναφέρουν περιmώσεις όπως γέροντα που ανατίναξαν τοποθετώντας του στο στόµα χειροβοµβίδα. Νεαρό άντρα, άρρωστο µάλιστα, που έσυραν απ' το κρεββάτι του και έριξαν µέσα σε αναµένο φούρνο. Βρέφος που απέσπασαν βίαια από τη µάνα και σκότωσαν, άφησαν δε την ίδια ζωντανή για να τρελαθεί και να πεθάνει στη συνέχεια και πολλά άλλα.

Περισσότερα από 300 Δηµοτικά κτίρια, καταστήµατα και σπίτια µε όλη τη σοδειά τους σε λάδι - κρασί, καταστρά­φηκαν από τη µανία των απάνθρωπων κατακτητών ναζί.

Αυτά έγιναν την 9η Οκτωβρίου 1944 στην πόλη µας. Χρέος δικό µας είναι τουλάχιστον να τα γνωρίζουµε και να τα θυµόµαστε."

Δεν υπάρχουν σχόλια: