Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Ξεκινάει η «Γαλάζια Πατρίδα» Ο Ερντογάν βγάζει όλο τον τουρκικό στόλο σε Αιγαίο και Κύπρο


 




«Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας καθώς και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός, εν όψει της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), η οποία χαρακτηρίζεται ως «πρόβα πολέμου» και ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας». 
Στόχος της Τουρκίας την περίοδο αυτή  και με τη συγκεκριμένη άσκηση, είναι η συνέχιση του γκριζαρίσματος ελληνικών νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο και η αμφισβήτηση θαλάσσιων ζωνών πέριξ του Καστελόριζου, που θα της επιτρέψουν την επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την συμμετοχή της στα εν εξελίξει ενεργειακά δρώμενα.
Το τουρκικό αφήγημα περί προάσπισης της «γαλάζιας πατρίδας» που προβάλλει η ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προδήλως αποτελεί προτεραιότητα στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Στόχος του είναι η de facto δημιουργία ενός ντόμινο διεκδικήσεων όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και έλεγχος των θαλάσσιων οδών σε περιοχές που εκτείνονται έως και νότια της Κρήτης. Όλα αυτά κατά τρόπο που θα επιτρέψουν την τουρκική ιδιοποίηση υπό ανάπτυξη θαλάσσιων ενεργειακών πόρων κατ’ ελάχιστο εντός των ελληνικών θαλασσίων ζωνών. 
Η  τουρκική προκλητικότητα και οι αξιώσεις σε Αιγαίο και περιοχές έως και νότια της Κρήτης αναμένεται να κορυφωθούν, με προφανή στόχο της Τουρκίας να τις εντάξει σε ένα μελλοντικό ανατολίτικο παζάρι με την Ελλάδα.
Αυτά βέβαια και ως το επακόλουθο της πρόσφατης επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, έτσι για να μην έχουμε κανενός είδους αυταπάτης των διαχρονικών επιδιώξεων της Άγκυρας, σε βάρος της Πατρίδας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: