Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Σαμαράς προς Μέρκελ: Ετσι όπως πάτε θα με ρίξετε


Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το παιχνίδι καθυστέρησης που παίζει η γερμανική κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης και τις αντιφατικές δηλώσεις που εκπέμπονται από τη Γερμανία για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους….
 
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με τους ευρωπαίους εταίρους και προειδοποιεί ότι δηλώσεις-βόμβα σαν αυτή που έκανε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δυναμιτίζουν την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα και υπονομεύουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που δίνει κρίσιμες μάχες στη Βουλή για το νέο Μνημόνιο και την ώρα που η τρικομματική κυβέρνηση «ματώνει» με απώλειες βουλευτών και διαγραφές.
 
«Ετσι όπως πάτε θα πέσει η κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί στο χάος» προειδοποιεί ο Πρωθυπουργός τους ευρωπαίους ηγέτες.
 
Τα ξένα ΜΜΕ
 
«Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου των New York Times και αναφέρει ότι η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από το κοινοβούλιο, δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αφού θα βυθίσει περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση και τους Έλληνες στην ανεργία.
«Η ελληνική Βουλή έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει την Πέμπτη παρά τις όποιες αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό» γράφουν οι New York Times.
«Σε αντάλλαγμα οι διεθνείς πιστωτές υπόσχονται να σκεφτούν αλλά όχι και να εγγυηθούν μειώσεις επιτοκίων ή επιμήκυνση αποπληρωμής… για να αποφύγουν μια χρεοκοπία» συνεχίζει το άρθρο, σε επικριτικό τόνο.
Η εφημερίδα στρέφει τα «πυρά» της και κατά της Ανγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι η Μέρκελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομική τιμωρία θα πιέσει τους Έλληνες να κάνουν μεταρρυθμίσεις. «Μπορεί αυτή να είναι μια πολιτική ρητορεία για να κερδίσει η κυρία Μέρκελ τις εκλογές στη Γερμανία αλλά είναι και μια βαθιά και βαθύτατα ανούσια τραγωδία για την Ελλάδα» καταλήγει, απηχώντας την εχθρότητα της αμερικανικής πλευράς απέναντι στη Γερμανία.
 
Σε άρθρο τους επίσης οι Financial Times υπογραμμίζουν σήμερα ότι η διαφωνία ευρωζώνης-ΔΝΤ είναι αυτή που καθυστερεί τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης.
«Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της».
 
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.
 
«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αν και οι διαπραγματευτές επέμεναν ότι περιορίζουν τις διαφορές τους, ο χρόνος εξαντλείται, αναφέρουν οι Financial Times.
 
kafeneio-gr.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: