Έντεκα σημαντικές διακρατικές συμφωνίες συνυπέγραψαν το απόγευμα η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ρωσική Ομοσπονδία. Υπό τα βλέμματα των Πρόεδρων των δυο χωρών, Αναστασιάδη και Πούτιν, οι υπουργοί εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν το απόγευμα στην εξοχική κατοικία του Ρώσου Πρόεδρου οκτώ από τις έντεκα αυτές συμφωνίες.
Η συμφωνία που ξεχωρίζει από το σύνολο είναι αυτή που αφορά την παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, που είναι εντελώς νέα και δεν υπήρξε τίποτε το ανάλογο της στο παρελθόν.
Η συμφωνία αφορά τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών και έχει να κάμει κυρίως με την παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά σε επίπεδο ναυτικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναλυτικά οι οκτώ συμφωνίες που συνυπέγραψαν Κασουλίδης και Λαβρόφ είναι:
1. Κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την 2015-2017. Αυτό περιλαμβάνει διμερές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα πολιτικών, κοινωνικών, ανθρωπιστικών και επιστημονικο- τεχνικών σχέσεων. Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα καταγράφεται η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο Κυπριακό.
2. Επικαιροποίηση συμφωνίας που διατηρούν οι δύο χώρες από το 1996 για στρατιωτική και τεχνική συνεργασία. Και κύριο στόχο τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας και την εκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών.
3. Συμφωνία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συναφή εκπαίδευση στελεχών.
4. Συνεργασία κατά παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
5. Μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας στο ναυτικό τομέα, με παραχώρηση διευκολύνσεων στη ρωσική πλευρά από την κυπριακή.
6. Συνεργασία των δύο υπουργείων Παιδείας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
7. Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας, πολιτισμού και τουρισμού.
8. Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης, μεταξύ ερευνητικών Κέντρων των δύο χωρών.
Οι τρεις τελευταίες συμφωνίες που δεν υπογράφηκαν από τους δυο υπουργούς Εξωτερικών είναι:
9. Μνημόνιο συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
10. Μνημόνιο προώθησης επενδύσεων μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του αντίστοιχου ρωσικού οργανισμού.
11. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Γιώργος Φράγκος, αποστολή «Φ», Μόσχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου