Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τελικά κάποιος θα πρέπει να μας πει μέχρι που φθανουν οι αρμοδιότητες του κ. Βαρουφάκη

Βαρουφάκης: Eμείς δεν είμαστε Βενεζουέλα!



varoyfakis


 Σχόλιο: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρώτες κινήσεις του υπουργού Οικονομικών πράγματι έδωσαν ένα τόνο υπερηφάνειας στους Έλληνες, όταν διαπίστωσαν ότι αντιμετώπιζε στα ίσια τους θρασείς Ευρωπαίους συνομιλητές του. 

Επίσης οι Έλληνες εντυπωσιάστηκαν αρχικά και από τις διαπραγματευτικές του κινήσεις, όπως τουλάχιστον διαχέονταν από πληροφορίες και τηλεοπτικές......εικόνες. 

Καλά όλα αυτά, αλλά από εκεί και ύστερα διαπιστώνεται ότι  όλο και περισσότερο να παίρνει  πρωτοβουλίες, ακόμη και μέσω δηλώσεων, με τις οποίες κατά κάποιο τρόπο θέλει να προκαταλάβει την κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή θα εφαρμοστεί είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε και στο εξωτερικο.

Τρανό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στη Βενεζουέλα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ν. Μαδούρο, δουλειά που δεν είναι αποκλειστκά της δικής του αρμοδιότητας. Και από την άλλη πλευρά, άλλες δηλώσεις του σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ, συμφωνεί με τις προτάσεις του άκρως νεοφιλελεύθερου πρ. υπουργού κ. Σ.  Μάνου!

Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, επισημαίνει  την υποστήριξή του για ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος!

Ο κ. Βαρουφάκης με αυτές και όχι μόνο τις κινήσεις του, δείχνει είτε να μην υπολογίζει κανένα συναρμόδιό του υπουργό, είτε να παίζει το ρόλο του λαγού, μαζεύοντας αντιδράσεις και από το εσωτερικό του κόμματός του και από την κοινωνία, θεωρώντας ότι  η επιστήμη των παιγνίων έχει πέραση παντού.

 Μάλλον όμως κάποιος πρέπει να του μιλήσει και να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα, γιατί μπορεί και να αγνοεί, για το τι ακριβώς  μπορεί να κάνει η κοινωνία, αν αντιληφθεί παιχνίδια σε βάρος της και τα πάρει ...ανάποδα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις για όλα τα παραπάνω, για την επαλήθευσή τους.

 Δηλώσεις Γ.Βαρουφάκη.

«Φιλοευρωπαϊκό κόμμα» χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας την αντίθεση της δικής του οικονομικής πολιτικής  με εκείνη που εφαρμόζει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο υπουργός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού το Τwitter δέχθηκε την εξής ερώτηση: «Η οικονομική χρεοκοπία της Βενεζουέλας ακολούθησε το μοντέλο του κόμματός σας. Εσείς τι θα κάνετε διαφορετικά;».

«Τα πάντα. Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα που απορρίπτει απλά μια αποτυχημένη πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή του και πάλι στο twitter ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ τάχθηκε και υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Όπως σημειώνει, εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». 

Υπογραμμίζει δε πως καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος απάντησε με μήνυμά του στο twitter: «Συμφωνώ κ. Μάνο – χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν η πρόταση του  Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος θα εφαρμοστεί και στην πράξη…
πηγή: pentapostagma.gr

ΥΓ. Είδατε τι ωραία που τα λέει ο κ. υπουργός; Σταματώντας τη χρηματοδότηση προς τη ΤΑ, θα εξοικονομήσει μας λέει 2, 6 δις για τους δανειστές!! Και ούτε ΕΝΦΙΑ ούτε τίποτα!! Πολύ γαλαντόμος ο κύριος υπουργός, αλλά δεν μας είπε, αυτά τα 2,6 της ΤΑ από που θα τα εισπραξουν οι δημοτικές αρχές;   Α, ξέχασα, από τα γνωστά υποζύγια!!

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλά όλα ρε φιλαράκι αλλά αν και διάβασα ολόκληρο το κείμενο δεν βλέπω που ακριβώς είπε ο Βαρουφάκης "Εμείς δεν είμαστε Βενεζουέλα!". Η τακτική του "βάζω λόγια" ή του "βγάζω δικά μου συμπεράσματα αλλά τα αποδίδω στον εν λόγο" είναι τακτική που χρησιμοποιούν τα καθεστωτικά μέσα και όσο κι αν προσπαθώ δεν μπορώ να δω το καλό που προσφέρουν την δεδομένη χρονική στιγμή. Οι δικές μας αρμοδιότητες που ξεκινούν και που σταματούν, και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν? Το internet είναι ένα παγκόσμιο μέσο και αυτή τη στιγμή τα βλέμματα είναι στραμμένα εδώ. Θα έπρεπε πιστεύω να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στο τι λέμε ή γράφουμε.

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Αγαπητέ άγνωστε, πριν από όλα θα πρέπει να δέχεσαι και την κριτική ακόμα και δικών σου ανθρώπων.Όχι επειδή είναι δικός μας είναι στο απυρόβλητο, γιατί τότε αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπερηφανευεται ότι γίνεται πράξη η Δημοκρατία, η κριτική που είναι κύριο συτατικό της θα μείνει απέξω; Κατόπιν αν κοίταζες πιο προσεκτικά θα έβλεπες ότι αναφέρω και την πηγή της ανάρτησης, οπότε και η επικεφαλίδα ανήκει εκεί. Το σχόλιο είναι δική μας ευθύνη και αν επι αυτού έχεις να πεις κάτιευχαρίστως. Όμως και για την επικεφαλίδα θα μου επιτρέψεις να πω ότι πάλι δεν έχεις δίκιο γιατί αυτό που δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στο tweeter του τι ακριβώς λέει; Εμείς δεν εφαρμόζουμε αποτυχημένη οικονομική πολιτική! Το οποίο μεθερμηνευόμενο που καταλήγει; Το συμπέρασμα δικό σου. Πάντως σε ευχαιστώ για την επισήμανση.

Unknown είπε...

Πολύ σωστά τα λες, η κριτική είναι ένα απο τα βασικά συστατικά της Δημοκρατίας. Ποιά κριτική όμως χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι και για να μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί θετικά και ενισχύει την Δημοκρατία?

Αυτή που βασίζεται στην υποκειμενική ερμηνεία αυτών που είπε ο Βαρουφάκης και ο κάθε Βαρουφάκης, ή την κριτική που βασίζεται σε αυτό που πραγματικά είπε ο Βαρουφάκης?

Πλέον κάθε ένας επεξεργάζεται το κάθε σχόλιο περνώντας το μέσα απο το χρωματιστό του φίλτρο (πράσινο, κόκκινο, μπλε ή τι άλλο χρώμα) και την προσωπική του αντίληψη, κοιτάζοντας το κάτω απο το παραμορφωτικό του φακό που άλλες φορές είναι παχύς και άλλες λεπτός, ψάχνοντας όμως πάντα να βρει την ατέλεια, κάτι κακό σε αυτό που ειπώθηκε ή γράφτηκε και αν δεν το βρει το προσθέτει ο ίδιος ως εύλογο συμπέρασμα, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε ποτέ. Και στο τέλος όλων αυτών κάνει κριτική, σε αυτό το "κάτι" που ελάχιστα μοιάζει στο αρχικό σχόλιο.

Ο Βαρουφάκης τις τελευταίες ημέρες δέχεται μία σχεδιασμένη, ψυχολογική επίθεση που σκοπό έχει να τον βγάλει απο τη μέση, γιατί δεν τους αρέσει το ότι πλέον υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκύβουν και δεν συνεργάζονται. Απο την άλλη κάποιοι εδώ στην Ελλάδα τσίμπησαν και κάνουν την δική τους δουλειά.

Την πηγή της ανάρτησης πράγματι δεν την είδα, αλλά δεν μου λέει και τίποτα. Όταν επισκέπτομαι το blog σου και διαβάζω κάτι σε αυτό υποτίθεται ότι απηχεί την άποψη σου και γι' αυτό το αναδημοσιεύεις κιόλας, αν όχι τότε μάλλον πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τι αναδημοσιεύεις και όχι να πετάς το μπαλάκι στην "πηγή".

Δημήτρης Κυπριώτης είπε...

Ο διάλογος, αν είναι και καλόπιστος, προάγει τη Δημοκρατία και φέρνει πιο κοντά την αλήθεια ενός θέματος. Δεν θα υπάρξει αντίρρηση ότι ο ΓΒ βρίσκεται κάτω από ψυχολογική πίεση, αλλά αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι των νέων του καθηκόντων.
Όσον αφορά ότι επικροτώ κάθε τι ενός κειμένου άλλης πηγής, νομίζω ότι αυτό μάλλον είναι υπερβολικό. Τα δικά μου σχόλια προσυπογράφω και για αυτά αν κάνω λάθος εκτίμηση, υπάρχει και η ανάκληση.Των άλλων;;