«Οχι» απάντησε η Socar στα τρία αιτήματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP.
Μόνο μέσω εξαγοράς ποσοστού μπορεί η Ελλάδα να μπει στην κοινοπραξία TAP, εάν καταφέρει να δημιουργήσει μια εταιρεία με θετική πιστοληπτική ικανότητα και να δώσει εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως. Οι επιθυμίες μας συμπίπτουν. Ένα ακόμη θέμα είναι να βρεθεί μια αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου».
Αυτή είναι η απάντηση στη νέα κυβέρνηση για συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP από τον Elshad Nasirov, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ενεργειακής εταιρείας των Αζέρων Socar. Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Trend.
Τρία «όχι» από το Μπακού
Το θέμα της συμμετοχής στον TAP είναι το ένα από τα τρία «όχι» που στέλνει δημοσίως το Μπακού στα αιτήματα που έθεσε η Αθήνα, έξι μέρες μετά το ταξίδι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Ο Έλληνας υπουργός βρέθηκε στο Μπακού με αφορμή τη διάσκεψη των χωρών διέλευσης του αγωγού TAP. Μάλιστα, ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη προαναγγέλλοντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επισήμως τρία αιτήματα προς τους Αζέρους σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου: μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον TAP.
«Οχι» στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου
Αλλά και για το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου που θα παραδίδεται στην Ελλάδα μέσω του TAP, ο αξιωματούχος της Socar ανέφερε ότι είναι αδύνατο να υπάρξει μείωση.
«Υπεγράφη σύμβαση για 25 χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα αφορούν σε αλλαγή της τιμής πώλησης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εάν υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό μπορεί να γίνει μετά την έναρξη της προμήθειας αερίου. Καθώς η ελληνική πλευρά ακόμη δεν αγοράζει αέριο, κάθε αλλαγή τιμής είναι εκτός συζήτησης. Και εκτός αυτού, μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά το κονσόρτιουμ των 7 εταιρειών που θα προμηθεύουν με αέριο την Ελλάδα», τόνισε ο Nasirov.
Η Ευρώπη θα αποφασίσει για τον ΤΑΡ
Τέλος, για το θέμα της επιβολής τέλους διέλευσης του αερίου στην ελληνική επικράτεια, ο Nasirov απάντησε ότι αυτό το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί και να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. που είναι και τα καθ’ ύλην αρμόδια να αποφανθούν. Σημειώνεται ότι σε ιδιωτικό αγωγό (ανήκει σε εταιρικές και όχι κρατικές οντότητες) όπως ο TAP δεν υπάρχει δυνατότητα επιβολής τελών διέλευσης.
Πηγή: capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου