Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία στο Μινσκ.Εκεχειρία στην Ουκρανία



Οι μαραθώνιες συνομιλίες στο Μινσκ κατέληξαν σε συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, μετά από πόλεμο νεύρων που κράτησε μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, με γενική συμφωνία για τη διαχωριστική γραμή μεταξύ στρατού και φιλορώσων. Ανοικτό το θέμα του Ντεμπάλτσεβε, εντός δύο εβδομάδων η απόσυρση του βαρέος οπλισμού.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει το βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου.

Στο κείμενο που υπογράφτηκε μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ υπογραμμίζεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε τακτικές συναντήσεις για επιτήρηση της συμφωνίας -προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση πυρός είχαν μείνει κενό γράμμα.

Η άνευ προηγουμένου διάρκεια του πόλεμου νεύρων -17 ώρες- και ιδιαίτερα η πορεία του προς το τέλος απέδειξαν το μέγεθος των δυσκολιών: Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης, οι ηγέτες ήταν στην αίθουσα μέχρι το πρωί της Πέμπτης και προς το κλείσιμο, ενώ όλα έδειχναν προς συμφωνία, Κίεβο και φιλορώσοι εμφανίστηκαν αρνητικοί σε συμφωνία. 

«Η Ομάδα Επαφής υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών , ο πρόεδρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα» προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.


Ανακοινώνοντας τελικά τη συμφωνία νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως «καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα». Μεταξύ αυτών είναι και η αναθεώρηση του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, επί της οποίας ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι πρέπει να «σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κίεβο και οι φιλορώσοι δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για απόσυρση από το Ντεμπάλτσεβε -η κωμόπολη, βόρεια του Ντονέτσκ, ελεγχόταν από τον στρατό αλλά έγινε πρόσφατα στόχος των φιλορώσων ενόπλων.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως πρόκειται για «συμφωνία για εκεχειρία και συμφωνία για πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης». Έστω κι αν ακόμη «μένουν πολλά να γίνουν», η συμφωνία είναι «πραγματική ευκαιρία αποκλιμάκωσης» της ουκρανικής κρίσης, είπε ο γάλλος πρόεδρος, λέγοντας πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας.

Η γερμανική πλευρά, διά του εκπροσώπου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε ελπιδοφόρα τη συμφωνία για εκεχειρία και απόσυρση του βαρέος οπλισμού. «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά» είπε, ενώ ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρ.Β.Στάινμαϊερ ανέφερε πως «σε πολλούς δεν θα είναι αρκετά τα όσα συμφωνήθηκαν, ούτε και για εμάς είναι, αλλά σε αυτά μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε πως η συμφωνία «οραματίζεται ανάκτηση του ουκρανικού ελέγχου επί των συνόρων». Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τέθηκαν «αρκετά αιτήμητα που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά» από το Κίεβο.

Ο Ποροσένκο υπογράμμισε με τη συμφωνία δεν παραχωρείται αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι, όπως και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Σημειώνεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως το Ταμείο θα επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισ. δολάρια.

Κουρασμένοι Μέρκελ Ολάντ
Με τις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ για την ρωσοουκρανική κρίση να συνεχίζονται έπειτα από 15 και πλέον ώρες οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνεχίζουν το διαπραγματευτικό θρίλερ φθάνοντας ήδη στα όρια τους.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε σε μία μικρή ανάπαυλα των ηγετών περίπου στις 9.30 ώρα Ελλάδος αποτυπώνει την κούραση στο πρόσωπο κυρίως της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Και η κα Μέρκελ θα έχει να αντιμετωπίσει μετά και τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με τους δημοσιογράφους να στοιχηματίζουν ήδη για το ποιες μπορεί να είναι πλέον οι αντοχές της άυπνης Γερμανίδας Καγκελαρίου για να αρχίσει να συζητά τώρα το θέμα μίας νέας συμφωνίας για την Ελλάδα...

Ήδη πάντως απ' τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε πως η έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα καθυστερήσει προκειμένου να προλάβουν η κα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ να μεταβούν.


  Γιώτα Χουλιάρα Νίκλαν 

Δεν υπάρχουν σχόλια: