Έτσι μάλλον μπορεί και να δικαιολογείται η εκρηκτική άνοδος περίπου 8%που σημείωνε το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 17.00 σήμερα.
Αύριο Τετάρτη, συγκαλείται εκτάκτως το Euro group, όπου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ αναμένουν από τον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει την πρότασή του για επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ της Αθήνας και των Βρυξελλών.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει ήδη προδιαγράψει τους άξονες πάνω στους οποίους αναπτύσσεται η πρόταση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για υπέρβαση του αδιεξόδου.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου που έχει παρουσιάσει δημόσια ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι η αποδοχή της απαίτησης των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ και κυρίως η υιοθέτηση του 70% των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υπάρχον Μνημόνιο.
Το μείζον ερώτημα είναι αν η προσαρμογή των ελληνικών θέσεων σε αυτά τα δύο ζητήματα και κυρίως η παρουσίαση ενός συγκροτημένου σχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση, θα αποτελέσουν την επαρκή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.
Παρά το γεγονός ότι τοποθετήσεις, όπως η σημερινή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη περί ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων και οι διακηρύξεις ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται δημιουργούν προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους και προφανώς περιορίζουν τη δυνατότητα ελιγμών του υπουργού Οικονομικών και κυρίως του πρωθυπουργού, οι επενδυτές θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το μεγάλο βήμα για την επισημοποίηση ενός μεγάλου συμβιβασμού.
Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι πού θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και των ελληνικών θέσεων και τελικώς πόσο νερό θα δεχθεί να βάλει στο κρασί της η γερμανική πλευρά και η Άνγκελα Μέρκελ που μέχρι σήμερα εμφανίζεται αμετακίνητη από τις θέσεις της.
Εξ ίσου ερωτηματικό παραμένει το σημείο, το που θα σταθεεί και ο λεγόμενος "έντιμος συμβιβασμός" της κυβέρνησης, που όλο και περισσότερο ακούγεται. Και αν επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, το ερώτημα που πλανάται τωρα είναι πως θα τον δεχθούν αυτόν οι Έλληνες που αύριο θα κατακλύζουν τις πλατείες σε όλη τη χώρα απαιτόντας απο την κυβέρνηση να μην κάνει κανεναν απολύτως συμβιβασμό και να κρατησει ψηλά τη σημαία της αξιοπρεπειας όπως κάνει τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στγμή.
Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ πιθανό να μην απαντηθούν αύριο, αλλά να πάρουν απάντηση οριστικά και επίσημα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που τυπικά εκπνέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Ότι δήποτε άλλο πούμε από τωρα ή προεξωφλήσουμε, κινδυνεύουμε να πέσουμε έξω, μιας και η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι αυτό το χρονικό όριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου