Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΚΥΠΡΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ

1. Κύριε Κυπριώτη, έχετε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Βάρης στις εκλογές του 2006 με δική σας παράταξη. Πως κρίνετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής;
Απάντηση:
Κύριε διευθυντά, σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να εκθέσω κάποιες απόψεις, πάνω σε θέματα που απασχολούν το Δήμο Βάρης και τους δημότες του.
Η αλήθεια είναι, ότι ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και μάλιστα υποψήφιος δήμαρχος στις τελευταίες εκλογές, δε μπορεί να είναι και ο καλύτερος αντικειμενικός κριτής της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού εξ` αντικειμένου και θεσμικά, στέκεται κριτικά απέναντί της.
Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να δώσω απάντηση στο ερώτημά σας, με τα λόγια που ακούω από πολλούς συμπολίτες μου, όχι κατ` ανάγκη ψηφοφόρων της παράταξής μας. Το αντίθετα μάλιστα θα έλεγα. Αυτό λοιπόν που ακούγεται, όλο και πιο έντονα αυτόν τον καιρό στη Βάρη, για τη δημοτική αρχή και το έργο της, είναι η πολύ απλοϊκή φράση. `` Η ομάδα δεν τραβάει, ο προπονητής είναι λίγος, και είναι πολύ κοντά πλέον ο υποβιβασμός.`` Δεν έχω τίποτα άλλο να σχολιάσω, εκτός από το να συμφωνήσω με την άποψη των συμπολιτών μου.

2.Ποια είναι τα βασικά προβλήματα της Πόλης και τι πρέπει να γίνει για την επίλυσή τους.
Απάντηση:
Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά, ότι η ζωή πάντοτε θα δημιουργεί περισσότερες ανάγκες, άρα και περισσότερα προβλήματα που επιζητούν λύσεις. Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας Δήμος, είναι οι σοβαρές επιπτώσεις που επέρχονται στη ζωή και την περιουσία των κατοίκων του, στην περίπτωση που νέα προβλήματα επικάθονται στα άλυτα παλαιά. Μιλάμε δηλαδή για αυτό ακριβώς που συμβαίνει στη Βάρη. Εδώ και πολλές δημοτικές 4ετίες, υπάρχουν τα ίδια βασικά προβλήματα που ταλανίζουν στην κυριολεξία την περιοχή, που όχι μόνο δεν επιλύονται, αλλά ούτε καν δημιουργούνται συνθήκες για την επίλυσή τους. Τα προβλήματα αυτά είναι: Το ΓΠΣ, το πρόβλημα του Χερώματος, η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής στο Κόρμπι και τα έργα υποδομής και οδοποιίας της περιοχής, η διευθέτηση των ρεμάτων του Κόρμπι και του Χερώματος-Μηλαδέζας, τα έργα υποδομής και οδοποιίας στη Μηλαδέζα, η αξιοποίηση της Ανατολικής ελεύθερης παραλίας, το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ο περιορισμός του πράσινου κλπ. Σταματάω εδώ, γιατί ο κατάλογος των προβλημάτων είναι πολύ μεγάλος και δεν έχει αξία τόσο η καταγραφή τους, όσο οι τρόποι με τους όποίους θα δοθούν λύσεις. Και λύσεις θα δοθούν, αν πρώτα από όλα αλλάξει η νοοτροπία σκέψης στους διοικούντες και από τη διαχειριστική και μίζερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, περάσουμε στην οργανωμένη και συστηματοποιημένη αντιμετώπισή τους. Έτσι, από αυτά τα προβλήματα, άλλα θα μπουν στο δρόμο της άμεσης και οριστικής λύσης και άλλα στο δρόμο της τακτοποίησης. Για να γίνει όμως αυτό, εκτός από την αλλαγή της νοοτροπίας που προανέφερα, πρέπει να υπάρξει σωστή οργάνωση και σχεδιασμός, επιστημονικά καταρτισμένο χρονοδιάγραμμα (επιχειρησιακός προγραμματισμός), ώριμες μελέτες, αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που δίνει το ΕΣΠΑ(Κοινοτικά προγράμματα), κινητοποίηση και σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, όχι μόνον των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής, που έχει τις κατάλληλες γνώσεις και την επιθυμία να προσφέρει. Ακόμη, η συστηματική και έντονη πίεση προς όλους τους φορείς της κεντρικής εξουσίας.
3. Θα διεκδικήσετε τη δημαρχία και στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ή θα εξαρτηθεί από το χρίσμα ή τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ;
Απάντηση:
Πιστεύω ότι η επιθυμία ή η θεμιτή φιλοδοξία αν θέλετε ενός προσώπου, για τη διεκδίκηση ενός αιρετού αξιώματος, ιδιαίτερα αυτού του Δημάρχου, είναι στοιχεία που από μόνα τους δεν αρκούν, για να αποφασίσει κανείς να συμμετάσχει στη δύσκολη αυτή μάχη. Κρίσιμο αλλά και ουσιαστικό στοιχείο σε αυτήν την απόφαση, παίζει πάνω από όλα η ένθερμη προτροπή και υποστήριξη που δέχεται το υπόψη πρόσωπο, από την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Από τη άποψη αυτή, δε σας κρύβω ότι προ πολλού αισθάνομαι έντονα αυτήν την προτροπή και την υποστήριξη. Όμως, η σχεδόν σίγουρη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών εκλογών, σε ένα εντελώς νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον, που θα προκύψει από τις αναμενόμενες αλλαγές και αναφέρομαι στον ``ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ``, απαιτεί τουλάχιστον για μένα, να έχω μία αυξημένη αυτοσυγκράτηση, μέχρι να διαμορφωθεί αυτό το νέο περιβάλλον.

4. Κάποια από τα στελέχη που σας στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, δεν είναι πλέον μαζί σας. Κάποια άλλα φαίνεται να συμπορεύονται. Τι έχετε κάνει για τη στελέχωση της παράταξής σας.
Απάντηση

Η πρώτη δήλωση που έκανα, αμέσως μετά το πρωτόγνωρο αποτέλεσμα για πρωτοεμφανιζόμενο συνδυασμό που πετύχαμε στη Βάρη, ήταν να ευχαριστήσω εκείνους τους συνδημότες μας που μας στήριξαν, αλλά και τους ακόμα περισσότερους που μας αποδέχτηκαν, σαν ένα συνδυασμό φρέσκο και άφθαρτο στα δημοτικά πράγματα της Πόλης μας. Αμέσως μετά, ευχαρίστησα από καρδιάς όλους τους υποψηφίους και τους συνεργάτες του συνδυασμού μας, για τον ωραίο αγώνα που όλοι μαζί κάναμε. Το ίδιο και σήμερα, με την ευκαιρία που μου δίνετε, δηλώνω ότι τιμώ όλους αυτούς που υπέδειξαν και στήριξαν την υποψηφιότητά μου. Από την άλλη πλευρά, ύστερα από 3 χρόνια ουσιαστικής δουλειάς στο Δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία, αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένος για το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο του 2006, έχει γίνει πλέον πραγματική παράταξη και τα παλαιά στελέχη, έχουν πλαισιωθεί τώρα και με πάρα πολλά νέα, που με βοηθούν από πολλές σκοπιές και με πολλούς τρόπους στο έργο μου στο ΔΣ. Όσο για τις αποχωρήσεις κάποιων στελεχών που αναφέρετε, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εντελώς φυσιολογικό να συμβαίνει και δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο κάποιο είδος μομφής. Γιατί από τη στιγμή που κάποιος αντιλαμβάνεται ότι δε μπορεί να προσφέρει, ή δεν του ταιριάζει να ασχοληθεί με τα κοινά, έχει κάθε δικαίωμα να αποσυρθεί.. Αυτό που θα είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα, θα ήταν μία αποχώρηση που θα γινόταν, να συνοδευόταν παράλληλα και από μία δήλωση, στην οποία θα μου καταλογιζόταν το οτιδήποτε. Κάτι τέτοιο, εκτός από εμένα, πιστεύω ότι ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος έχει διαπιστώσει.

5. Τι γνώμη έχετε για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον ``ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ`` και το ενδεχόμενο συνένωσης του Δήμου σας με όμορους Δήμους;
Απάντηση
Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με τις κυβερνητικέ εξαγγελίες για εφαρμογή μιας νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, αρκεί να γίνει σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί και για τους λόγους που επιβάλλουν αυτήν τη μεταρρύθμιση. Γιατί διαφορετικά, αν και αυτό το βήμα μείνει μετέωρο ή μισό, όπως έγινε με τον Καποδίστρια 1, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω όμως ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις εξαγγελίες. Το μόνο ερωτηματικό που διατηρώ, είναι αν μία μεγάλη συνένωση δήμων, απομακρύνει το ενδιαφέρον του πολίτη για τα κοινά και κάνει την αυτοδιοίκηση εντελώς απρόσωπη, κάτι που δε συνάδει με την αποστολή της, αφού αυτή, είναι ο πλησιέστερος δημόσιος θεσμός προς τον πολίτη. Σε ότι αφορά τη συνένωση του Δήμου Βάρης με άλλους όμορους, σημασία θα έχει με τι κριτήρια και με ποια χαρακτηριστικά θα γίνει αυτή η συνένωση. Γιατί από το αποτέλεσμα αυτό, θα προκύψει και το μέλλον του νέου Δήμου. Σε κάθε όμως περίπτωση, απαιτείται να προηγηθεί μακρά και ψύχραιμη διαβούλευση με τους δημότες μας, για να προκύψουν και οι ορθότερες προτάσεις. Προτάσεις, που θα μας φέρουν πιο κοντά στην καλύτερη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: