Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΝΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ

Αυτήν την περίοδο, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, δύο είναι τα περισσότερο σοβαρά θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως την Ανατολική Αττική και που θα αλλάξουν πολλά από τα σημερινά δεδομένα της ζωής των κατοίκων της, αλλά και της μορφολογίας της.
1ο.Το θέμα των Νέων Οδικών Αξόνων του Υμηττού και
2ο.Ο καθορισμός νέων Ζωνών Ρυθμίσεως και Προστασίας του.
Η συζήτηση αυτών των θεμάτων έχει ξεκινήσει και από ότι φάνηκε μέχρι στιγμής, η μορφή που θα πάρουν οι τελικές Αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Ήδη έχουν εκδηλωθεί με έντονο τρόπο, οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, στην περιγραφή των Έργων ή στα σχέδια των Αποφάσεων.
Στο κείμενο αυτό θα ασχοληθούμε γενικά με το 2ο θέμα και ειδικότερα με την απόφαση που πήρε το ΔΣ του Δήμου μας στην τελευταία του Συνεδρίαση, σχετικά με την πρότασή του για τις αλλαγές των Ζωνών Προστασίας, που προτείνονται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας(ΟΡΣΑ)

Σύντομο ιστορικό

Για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, με το ΠΔ/78 καθορίστηκαν δύο (2) Ζώνες Ρυθμίσεως και Προστασίας ( Α` και Β` ).Και στις δυο αυτές ζώνες προβλέπονται διάφορες ρυθμίσεις για την απόλυτη προστασία αλλά και για την υπό προϋποθέσεις δόμηση ( εκτός από σπίτια ) αντίστοιχα.
Σε αυτές τις ζώνες και ιδιαίτερα στη Β, υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον δεκάδων Δήμων όλης της Αττικής, γιατί κάτω από διάφορες συνθήκες, σε πολλά σημεία αυτής της ζώνης έχουν δημιουργηθεί οικισμοί ( νόμιμα ή παράνομα ), χωρίς όμως να είναι δυνατή η ένταξή τους σε σχέδιο Πόλης
Για το Δήμο μας το ενδιαφέρον του εστιάζεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή ΧΕΡΩΜΑ, αλλά και στις περιοχές Κίτσι-Σκάρπιζα εκατέρωθεν της Λεωφ. Βάρης – Κορωπίου
Το ΧΕΡΩΜΑ, όπως και οι άλλες αναφερόμενες περιοχές, εντάχθηκαν με το ΠΔ/78 στη Β Ζώνη προστασίας Υμηττού εντελώς ΑΔΙΚΑ, αφού πληρούν ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις για την εξαίρεσή τους. Δηλαδή,
Οι ιδιοκτησίες στο Χέρωμα προέρχονται από κληροτεμάχια διανομών του 1929 του Υπ. Γεωργίας, ΔΕΝ δεσμεύονται από Νόμους για τη χρήση τους, η περιοχή χαρακτηρίζεται ΜΗ δασική (σχετικές πράξεις του Δασαρχείου Πεντέλης 2000-2003) το Υπ. Πολιτισμού έχει γνωμοδοτήσει ΥΠΕΡ της ένταξης στο Σχέδιο Πόλης, το ΥΠΕΧΩΔΕ το αναγνωρίζει σαν Πολεοδομική Ενότητα – Γειτονιά ( ΠΕ-6, ΦΕΚ/86), χωρίς όμως δυνατότητα πολεοδόμησης. Τα σπίτια του οικισμού (περισσότερα από 300 ), έχουν κτιστεί με όλες τις νόμιμες άδειες πάρα πολλά χρόνια πριν από το ΠΔ και οι ιδιοκτήτες τους ανήκουν σε ασθενείς οικονομικά κοινωνικές τάξεις.
Παλαιότερες προσπάθειες για εξαίρεση του Χερώματος και των άλλων δύο περιοχών (Κίτσι-Σκάρπιζα) από τη Β Ζώνη, δεν καρποφόρησαν γιατί προσέκρουσαν σε απόφαση του ΣτΕ.
Μοναδική διέξοδος από αυτήν την ιδιότυπη ομηρία, αποτελούσε και αποτελεί μία νέα Νομοθετική ρύθμιση, που θα εξαιρεί τις υπόψη περιοχές από τη Β Ζώνη Υμηττού.
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι, περιοχές στα Δυτικά όρια του Δήμου Βάρης, μπόρεσαν με ``διάφορους τρόπους`` να οικοδομήσουν και να φτάσουν ακόμη και στις κορυφές του Υμηττού, χωρίς να ισχύσουν εκεί οι περιορισμοί, όχι μόνο της Β` αλλά ούτε της Α` και χωρίς ποτέ να ενοχληθεί κανείς γι`αυτό το προσβλητικό για το περιβάλλον θέαμα

Η σημερινή εξέλιξη.
.
Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, ο ΟΡΣΑ , απέστειλε για ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ, σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, Σχέδιο Απόφασης τροποποίησης του ΠΔ/78.
Το συγκεκριμένο σχέδιο του Οργανισμού, προτείνει, μεταξύ των άλλων, την αλλαγή του καθεστώτος των δύο ζωνών προστασίας του Υμηττού που όπως προαναφέρθηκε υπάρχει σήμερα και την αντικατάστασή του με ένα νέο καθεστώς, που θα έχει και επιπλέον υποκατηγορίες ( Α1,Α2, Β1,Β2,Β3 και Β4 ).
Ο σκοπός και η ανάγκη αλλαγής του παλαιού καθεστώτος, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σχέδιο της Απόφαση, είναι η θέσπιση περισσότερων περιοριστικών όρων, για τη διάσωση του Υμηττού από τις διάφορες αυθαιρεσίες.
Όμως, όπως φάνηκε από τη μελέτη αυτού του σχεδίου, στην ουσία δεν πρόκειται για ρυθμίσεις διάσωσης του βουνού, αλλά για ανεξέλεγκτη δράση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, γεγονός που έχουν ήδη καταγγείλει δεκάδες Φορείς, Οργανώσεις και ΟΤΑ.
Το Σχέδιο αυτό της Απόφασης αν δεν αλλάξει και αν υιοθετηθεί όπως είναι από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τότε για το Δήμο μας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού στην κυριολεξία ``παίζεται`` η τύχη των περιουσιών και η ζωή των κατοίκων του ΧΕΡΩΜΑΤΟΣ, αλλά και αυτών των Κίτσι-Σκάρπιζα. Σε καμία από τις νέες ζώνες δεν επιτρέπεται η ΔΟΜΗΣΗ κατοικιών και αποκλείεται έτσι για ΠΑΝΤΑ η ένταξη των περιοχών σε πολεοδομικό σχεδιασμό.
Το υπόψη Σχέδιο δόθηκε στο Δήμο μας , όπως και σε άλλους φορείς, προκειμένου να τεθεί σε ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ και στη συνέχεια να υποβληθούν προτάσεις.


Δημήτρης Κυπριώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Βάρης
Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης
Δήμου Βάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: