Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΣΤΟ ΣτΕ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

«Κοινό μέτωπο» σχηματίζουν ΔΣΑ, ΤΕΕ και περιβαλλοντικές οργανώσεις
Επί τάπητος το θέμα και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ την Τετάρτη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για την απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας, η διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος SOS Άννυ Μητροπούλου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γιάννης Μιχαήλ.

Οι παραπάνω φορείς σχηματίζουν «κοινό μέτωπο» με στόχο την αναζήτηση ευθυνών, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές σε αστικά και ποινικά δικαστήρια, αφού, όπως τόνισε, ο αιγιαλός και οι παραλίες ανήκουν σε όλους και δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.

Για καταπάτηση του Συντάγματος, νόμων και διεθνών συμβάσεων που διασφαλίζουν την προστασία της παράκτιας ζώνης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας «λειτουργούμε ως χώρα φτωχή, οικονομικά, δικαιοπολιτικά, περιβαλλοντικά, συνειδησιακά».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του WWF Ελλάς είπε ότι η λύση στην οικονομική κρίση δεν μπορεί να έρθει από την «εκποίηση οικολογικά πολύτιμης δημόσιας γης» και ζήτησε την ανάκληση της ΚΥΑ, την απόσυρση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και τη θωράκιση της ακτογραμμής.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα στην παράκτια ζώνη της ένα από τα υψηλότερα επίπεδα διάβρωσης (28,6%), το 4ο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, με ‘συνήθεις υπόπτους’ την τσιμεντοποίηση, τις καταπατήσεις, τα κακώς σχεδιασμένα παράκτια έργα και τη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά λύματα», ανέφερε η Α. Μητροπούλου, κάνοντας λόγο για «εισπρακτική» πολιτική.

Την ανάγκη «ριζικής και σφαιρικής νομικής αναμόρφωσης» σχετικά με το ζήτημα του αιγιαλού και των παραλιών τόνισε ο Γ. Μιχαήλ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μανιάτης και Ά. Φιλίνη, αντίστοιχα, οι οποίοι πρότειναν να υπάρξει κοινή πρόταση φορέων, κομμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή.

Η υπουργική απόφαση για τη χρήση αιγιαλού με αντάλλαγμα στους ΟΤΑ είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: