Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Όργανα-Μέσα και Διοικητικοί Μηχανισμοί ενός Δήμου

Ο Wittgenstein έγραψε ότι οι πόλεις μοιάζουν με λέξεις, οι οποίες για να αποκτήσουν νόημα απαιτούν την ύπαρξη γραμματικής και συντακτικού. Οι πόλεις αντίστοιχα για να αποκτήσουν νόημα θέλουν σχέδιο και αρχιτεκτονική, ώστε να γίνουν χώροι διαμονής και πολιτισμού.
Συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε σε «γραμματική και συντακτικό» δεν είναι μόνο το πολεοδομικό σχέδιο, αλλά και οι διάφοροι θεσμοί απαραίτητοι για τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. Οι θεσμοί αυτοί πρέπει να υπηρετούνται από όργανα, μέσα και διοικητικούς μηχανισμούς. Όσο αυτή η «γραμματική και το συντακτικό» λειτουργούν με αρμονία και εσωτερική συνοχή, τόσο και η λειτουργία της πόλης αποκτά αποτελεσματικότητα και ταυτότητα.
Οι θεσμοί είναι νόμοι της πολιτείας που εξασφαλίζουν τα θεμέλια λειτουργίας της πόλης. Τα όργανα, τα μέσα και οι λειτουργικοί μηχανισμοί είναι αυτά που θα εφαρμόσουν τους θεσμούς και θα δώσουν την ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη. Είναι φανερό ότι οι τοπικοί άρχοντες θα δώσουν την ώθηση στην πόλη και θα εξασφαλίσουν την ευημερία και την καθημερινότητα του δημότη. Τα χαρακτηριστικά των οργάνων, μέσων και λειτουργικών μηχανισμών είναι τα ακόλουθα:
Δήμαρχος. Τα βασικά προσόντα ενός δημάρχου πρέπει να είναι η μεγάλη διοικητική και η οργανωτική εμπειρία του. Σε πολλές περιπτώσεις υποψήφιοι δήμαρχοι δεν έχουν διοικήσει ούτε περίπτερο και δεν έχουν διαχειριστή τίποτα περισσότερο από τις αμοιβές τους. Μάλιστα σήμερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», τα χαρακτηριστικά αυτά αποκτούν ζωτική σημασία. Αυτά όμως τα προσόντα δεν είναι αρκετά αν δεν συνοδεύονται από διαφάνεια και από λειτουργία του δήμου στο πλαίσιο του «ισοπολιτείας».
Μέσα. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να παραμένει σε λειτουργική αδράνεια, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλει να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες της πόλης. Παράλληλα θα πρέπει να αναζητήσει νέους πόρους (για παράδειγμα αναζήτηση κοινοτικών πόρων) για την αύξηση των εσόδων, ώστε να χρηματοδοτούνται οι πολιτικές της δημοτικής παράταξης.
Μηχανισμοί διοίκησης. Αρχικά θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική αναζήτηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων οι οποίοι διαθέτουν τις φρέσκες ιδέες και δυνατότητες ώστε ο δήμος και οι δημότες να προχωρήσουν προς την ευημερία. Παράλληλα όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι πρέπει να ακολουθήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και η ποσότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Μόνο αν εξασφαλισθεί η αποτελεσματική και αρμονική λειτουργία της «γραμματικής και του συντακτικού» τότε μπορούμε να περιμένουμε διαμόρφωση ξεχωριστής ταυτότητας της πόλης και ευημερία των δημοτών.

Ανδρέας Καστάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: