Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ένα πετυχημένο παράδειγμα Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Η Τράπεζα Χρόνου, ανήκει στα Συστήματα Τοπικών μη χρηματικών Ανταλλαγών, που έχουν αρχίσει και λειτουργούν δειλά–δειλά και στη χώρα μας.
Τα επονομαζόμενα και ως LETS (Local Exchange Trading Systems). Από τη μια πλευρά, είναι μια μορφή συναλλαγής που δεν τοκίζεται, δεν αποφέρει κέρδος και από την άλλη, βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες, τους ανθρώπους, να μπορέσουν να ζήσουν και να αναπτυχθούν, στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που ζουν.
Με άλλα λόγια θα μπορούσαμε να πούμε,ότι είναι ένας τρόπος για να ζεις και να εργάζεσαι, χωρίς την ανάγκη να δαπανάς χρήματα.
Η Τράπεζα Χρόνου αφορά όλους εκείνους που θέλουν με τη θέλησή τους να συμμετέχουν. Κυρίως όμως ταιριάζει περισσότερο στους άνεργους, άνδρες και γυναίκες, που ενώ διαθέτουν χρόνο δεν έχουν χρήματα. Στους μετανάστες,στους πρόσφυγες,στις μονογονοεικές οικογένειες, στους ανάπηρους, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Η Τράπεζα Χρόνου θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία περίπτωση οίκο-κοινότητας. Μπορεί κατά τον καλύτερο τρόπο να εφαρμοσθεί στην επαρχία, εξ ίσου όμως και στην πόλη.
Πρακτικά τι σημαίνει Τράπεζα Χρόνου?
Αποφασίζεται σε ένα χωριό που έχει κατοίκους διαφόρων επαγγελμάτων π.χ αγρότες, συνταξιούχους,κηπουρούς, γιατρό, δικηγόρο,ξυλουργούς,έχει και μετανάστες κ.λ.π .να πάρουν την πρωτοβουλία 2-3 από αυτούς, που τους είχε μιλήσει κάποιος για την Τράπεζα Χρόνου. Στη συνέχεια βρίσκεται ένα «στέκι»,που να έχει και ένα τηλέφωνο. Θα μπορούσε να τους διατεθεί ακόμη ένα μικρό γραφείο στην Κοινότητα. Στην ανάγκη το καφενείο ή ένα από τα σπίτια που μένουν. Το θέμα είναι να ξέρουν οι άλλοι κάτοικοι αλλά και μεταξύ τους,που μπορείς να τους βρεις. Αυτά για αρχή είναι αρκετά. Καταγράφονται όσοι θέλουν εθελοντικά να προσφέρουν,γίνονται μέλη και αμέσως αρχίζει το σύστημα να δουλεύει.
Π.χ. ο νομικός μπορεί να δώσει συμβουλές και να πιστωθεί ανάλογο χρόνο. Η υπηρεσία του αυτή θα ξεπληρωθεί από τον υδραυλικό που θα χρειασθεί,ο υδραυλικός από κάποιον άλλο με διαφορετικό επάγγελμα κ.ο.κ.
Κατά τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέους ανθρώπους και νέα επαγγέλματα.
Ιδού λοιπόν πεδίο δράσης για όσους θέλουν να αναλάβουν την πρωτοπορία μιας τέτοιας προσπάθειας Αυτό-οργάνωσης και Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: