Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ… «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Πολλά λέχθηκαν και συνεχίζεται ακόμα να λέγονται για το νέο σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ονομασία «Καλλικράτης». Χωρίς να θέλω να επεκταθώ σε μια μακρά ανάλυση των 300 Άρθρων του Νόμου, επιγραμματικά και μόνο καταγράφω τη "Φιλοσοφία" του, όπως την ανέπτυξα πρόσφατα σε σχετική Ημερίδα της ΜΚΟ Α.Κ.ΚΑ.ΒΑ και άλλων Συλλόγων της Βάρης.

Σκοπός του Nόμου είναι:

1. Η δημιουργία Ευρύτερων Περιφερειών Διοίκησης, με κεντρικό στόχο τη μείωση του προσωπικού, των δαπανών λειτουργίας των ΟΤΑ και τελικά τον περιορισμό των δαπανών του κράτους.
2. Ο γεωγραφικός - χωροταξικός σχεδιασμός μεγαλύτερης έκτασης και πληθυσμού, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να αυτοτροφοδοτείται οικονομικά επαρκώς και να μπορέσει να απαγκιστρωθεί βαθμηδόν από το κράτος-χορηγό.
3. Η ευκολία στο σχεδιασμό ανάπτυξης έργων υποδομής μεγαλύτερου μεγέθους, που θα επιφέρει αντίστοιχα μειωμένο κόστος σε τέτοιου είδους δαπάνες που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία της Περιφέρειας.
4. Ο αυτοματισμός στην εξυπηρέτηση του πολίτη, από τις υπηρεσίες του Δήμου, τα ΚΕΠ και την κάρτα του Δημότη, χωρίς τη μεσολάβηση «ρουσφετιού».
5. Η λήψη ταχύτερων αποφάσεων, με λιγότερες προσωπικές τριβές, που τελικά είναι εκείνες που δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο.
6. Ο συντονισμός στην επίλυση κοινόχρηστων διαδημοτικών αναγκών, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, το χωροταξικό, οι συγκοινωνίες, οι δρόμοι κ.α.
7. Το άνοιγμα κάθε τοπικής κοινωνίας προς το ευρύτερο περιβάλλον, με στόχο το αντικειμενικά γενικότερο συμφέρον των πολιτών - κατοίκων κάθε περιοχής.
8. Η αμεσότερη εποπτεία μαζί με τους φορείς κάθε τόπου και τις αμφίδρομες δημοκρατικότερες διαβουλεύσεις που θεσμοθετούνται, για να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και οι επιθυμητές λύσεις σε κάθε τομέα.
9. Η σωστή λειτουργία του νέου θεσμού, με τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών-κατοίκων (Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες) και άλλων θεσμικών Φορέων (Συμβούλιο Πόλεων), θα δημιουργήσει τη δυναμική που απαιτείται, ώστε τα αυτονόητα να μη δημιουργούν προβλήματα που θα ξαναζητούν τις λύσεις τους.

Ο Νόμος και το κατά πόσο μέσω αυτού θα επιτευχθούν οι στόχοι που βάζει, θα κριθεί στην πράξη από τα αποτελέσματα που θα έχει. Βέβαια από μόνος του ένας οποιοσδήποτε νόμος, όχι μόνο αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τίποτα δε μπορεί να κάνει, αν οι ηγεσίες που θα εκλεγούν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές φανούν κατώτερες των περιστάσεων και δε μπορέσουν να ανταποκριθούν στους στόχους του «ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗ».
Όμως σε μια τέτοια εκδοχή, μέρος της ευθύνης για την όποια αποτυχία, θα έχουν και οι πολίτες, αν με τη ψήφο τους αναδείξουν λάθος ηγεσίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η φιλοσοφία του Καλλικράτη όπως και παλαιότερα του Καποδίστρια είναι ορθή. Το μείζων όμως πρόβλημα είναι η εφαρμογή του Καλλικράτη από ένα αποτελεσματικό κράτος και από μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Αν υποθέσουμε ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσαν τα 3Β να συνδεθούν με υδροπλάνα με το δήμο Ιωαννίνων, με επενδύσεις που θα εγκρινόταν μόνο από τους δύο δήμους; Αν ναι τότε πράγματι έχουμε ένα σοβαρό βήμα αν όχι τότε οι επενδύσεις θα ελέγχονται από την αναποτελεσματική κεντρική διοίκηση. Το ζήτημα δηλαδή είναι αν οι νέοι δήμοι είναι σε θέσει να εγκρίνουν ιδιωτικές επενδύσεις προς το συμφέρον των δημοτών τους. Αν όχι το οι σχεδιασμοί δεν αρκούν αν πρέπει να εγκρίνονται κάθε φορά από κάποιο κρατικό υπεύθυνο (συνήθως ανεύθυνο).

Ορέστης
Δημότης Βούλας